Bagaimana MAKE A COPY Google Form

Kadang-kadang bila kita dah siapkan satu-satu borang atau pun soalan kuiz menggunakan Google Form, kita nak share kan bahan dengan kawan-kawan lain, kita bimbang jika mereka usik atau ubah form kita. Makanya sama ada kita make a copy manual atau pun kita share sahaja borang tu dengan mereka.

Kalau kita buat kuiz, siap dengan jawapan, so pelajar memang boleh jawab dan dapat feedback terus tapi sebagai guru, kita nak lah jugak tengok performance pelajar dan menerekodkan pencapaian mereka. Kalau kita hanya mempunyai soalan gform tanpa akses database di belakangnya, kita tak dapat nak buat analisa dan database yang ada pada tuan punya form pasti lah beribu2 lemon kalau form dia dah tersebar luas. Nak buat analisa pun susah juga. So ada cara kita nak bagi form kita kat kawan-2 agar dia bolehlah manipulasi soalan atau borang tersebut. Caranya mudah sahaja.

TUKAR SETTING PERMISSION FORM TU

2016-10-14-5

2016-10-14-3

DEKAT FORM KITA TU, COPY SEMUA LINK (EDIT MODE TAU)

1

COPY PASTE LINK TU, BAHAGIAN BELAKANG YANG ADA PERKATAAN EDIT KITA TUKARKAN DENGAN PERKATAAN COPY.

2

NANTI BILA ORANG KLIK LINK BARU KITA, MEREKA AKAN DAPAT PAPARAN DI BAWAH

3

So, bila butang MAKE A COPY di klik, makanya satu salinan borang atau soalan akan masuk ke dalam Google Drive orang yang MAKE A COPY tu. Kalau mereka nak edit form tu pun dah boleh. So kita tak risau dah data maupun borang kita rosak. Cuma sebagi peringatan, sebelum orang yang nak MAKE A COPY ni nak klik, pastikan dah login dengan ID yang betul. ID sendiri. Nanti guna komputer orang, masuk dalam GDrive orang lain dan mulalah menano cari mana letak. Lepas tu FORM tu dah jadi ANTA yang punya.

Kalau rasa bermanfaat, SHARE lah ngan kawan-kawan yang lain. Klik SHARE LIKE SHARE LIKE.

Kalau nak tau, teknik ni terpakai bukan untuk Google Form sahaja tapi untuk semua… Google Doc, Google Sheets, Google Drawing, Google Slides. Best ke idok? Jangan kata kak tak payung dik. 😛