COPY GDOC KE GFORM DENGAN PANTAS

Biasanya kita dah banyak stok soalan dari Microsoft Word. Kita nak jadikan soalan ini lebih mudah di akses secara online. Biasanya kita buat split skrin dan copy paste kan? Apa yang saya dapat ni pun macam COPY PASTE juga tapi lebih mudah. Apa yang perlu di lakukan ye? Jom follow.

 1. Masukkan soalan Ms Word anda ke dalam Google Drive.
 2. Convertkan fail tersebut kepada bentuk Google Doc. (Hint : Klik kanan pada fail MS Word tersebut. Akan keluar menu.

  2016-10-15-10

  Ikut sahaja step dalam gambar di atas. Nanti akan ada fail yang telah di convert tu ya.

 3. Open Google Doc tersebut. Anda perlu masukkan satu ADD-ONS yang dinamakan sebagai DOC TO FORM. Lihat stepnya seperti di bawah.

  2016-10-15
  2016-10-15-1

  Taip di ruangan SEARCH di atas perkataan DOC TO FORM dan tekan ENTER. Akan ada pilihan seperti di atas. Klik sahaja perkataan FREE. Nanti akan keluar satu REQUEST for PERMISSION dan ada klik sahaja ALLOW (seperti gambar di bawah). Benda ni keluar sekali je. Nanti ADD-ONS ni akan ada dalam Google Doc anda.

  2016-10-15-2
  Untuk pengetahuan anda semua, proses tambah ADD-ONS ini dilakukan sekali sahaja. Next time anda nak buat soalan dari doc ke form ini, ADD-ONS ini dah ada dan abaikan sahaja proses memasukkan ADD-ONS ini.

  2016-10-15-3
  Setelah selesai, akan ada satu notifikasi mengatakan ADD-ONS dah berjaya dimasukkan.

 4. Untuk meneruskan proses, anda klik pada menu ADD-ONS kemudian pilih Doc To Form dan kemudian pilih Create Form from Doc (seperti gambar di atas).
 5. Setelah itu, akan keluar tab disebelah kanan untuk memulakan kerja.

  2016-10-15-4
  Anda boleh lihat di sebelah kanan dan arahan mudah difahami. Untuk memasukkan soalan pertama, anda highlight soalan pada Google Doc anda. Di tempat bekerja sebelah kiri, anda pilih USE SELECTED TEXT. Jenis soalan boleh di pilih di bahagian TYPE.

 6. Jika memilih jenis soalan MULTIPLE CHOICES, anda perlu masukkan pilihan jawapan dan tambah simbol ; (semicolons) di akhir setiap pilihan.

  2016-10-15-5

 7. Untuk menambah soalan seterusnya, anda klik sahaja Add Question.
 8. Setelah selesai semua soalan dikehendaki, anda klik pada CREATE FORM. Peringatan kepada anda semua, nama form akan ikut nama Google Doc anda dan lokasi Google Form ini adalah di dalam MY DRIVE di Google Drive anda.

  2016-10-15-7

 9. Untuk melihat FORM yang dibina anda boleh klik pada VIEW FORM. Anda akan di bawa melihat FORM yang telah di bina.

  2016-10-15-8

 10. Bolehlah anda edit Form tersebut seperti biasa. Nak masukkan gambar ke, rajah ke. Bolehlah buat di sini. Cubalah ya.

Kalau soalan anda bergambar, anda boleh edir kemudian sebab dalam ADD-ONS tu memang tak leh lah nak masukkan gambar ke carta ke.