Tips Latihan Google Form

Sekarang dah jadi satu fenomena di mana ramai guru mula membuat soalan latihan menggunakan Google Form. Ianya menarik, mudah dan boleh dikongsi bersama. Ramai dah mula berkongsi link soalan yang dibina. Yang belum cuba tu jangan lah malu nak cuba. Tak pandai, belajar lah, join group2 telegram belajar aplikasi seperti ini atau boleh juga hadiri kursus2 yang diberi percuma seluruh negara. Kalau tak percumapun, berbayar murah-murah apa salahnya, ilmu… Kalau kita sama-sama sumbangkan bahan, lagi best. Iangat pepatah kata tu, tangan memberi lebih baik dari menerima. Yang penting kena ada niat nak belajar! Jangan sentap ye dik. Peace!

Saya ada baca artikel satu waktu dulu berkenaan soalan di dalam Google Form. Masa tu sayang sedang asyik membuat soalan latihan untuk diberi kepada pelajar. Jangan main-main, ada 40 soalan tu. Jenuh pelajar nak mengadap. Bayangkan kalau dah jawab 30 soalan dan internet terputus atau eletrik tak dok, macam mana tu? Nangis lah nak mulakan semula. So dalam article tersebut ada menulis bahawa kita jangan buat lebih dari 10 soalan setiap set terutama yang perlu pelajar memikir. Kita bahagikan soalan kita kepada set-set. Katakan ada 40 soalan, kita asingkan menjadi 4 set. Tetapi setiap set itu kita letakkan link kepada SET seterusnya. Maknanya pelajar boleh lah nak ke tandas ke, apa ke kan? Macam mana nak buat?

  1. Buat form soalan seperti biasa tapi title tu tulis lah
    SET 1 – PART 1
    SET 1 – PART 2
    SET 1 – PART 3
    SET 1 – PART 4
  2. Dibahagian akhir SET 1 – PART 1, kita masukkan LINK untuk ke SET 1 – PART 2.2016-10-16-1
  3. Sebagai contoh, di atas adalah form saya SET 1 – PART 2. Saya dapatkan LINK form tersebut untuk di masukkan ke dalam RESPOND pada form SET 1 – PART 1. So maknanya, apabila pelajar habis menjawab SET 1 – PART 1, mereka akan terus dapat LINK untuk meneruskan SET 1 – PART 2.Di bawah ini adalah bangaimana saya buat pengumuman di akhir form SET 1 – PART 1. Anda perlu pergi dekat SETTINGS dan pilih PRESENTATION dan di bahagian CONFIRMATION MESSAGE tu bolehlah tulis dan taip pesanan dan juga LINK yang kita dah COPY tadi.

    Pesanan saya, tulis panjang sikit pesanan kasih sayang ni agar pelajar baca. 🙂

    2016-10-16-2

  4. Bila pelajar menjawab SET 1 – PART 1, akan keluarlah paparan seperti di bawah.2016-10-16-3
  5. Buatlah ulangan ini sampat habis PART 2 anda. Dan di bahagian akhir PART 4 nanti tulislah pesanan seperti anda selesai set 1. Atau mungkin anda boleh masukkan semua linik PART 1, PART 2, PART 3 dan PART 4 agar pelajar boleh semak semula sama ada mereka dah jawab atau belum semua set. Iatu ikut suka cikgulah nak buat macam mana.

Semoga memberi idea agar pelajar kita tak lah terlalu tegang dan keletihan. Semoga bermanfaat!