10 TANDA-TANDA KOMPUTER ANDA DIJANGKITI VIRUS

Jika dikumpulkan OS diseluruh dunia, windows merupakan yang paling popular dan paling banyak digunakan kerana sifatnya yang friendly. Dek kerna kepopularitinya itu, ianya mempunyai kelemahan tersendiri seperti jangkitan virus, Trojan, malware dan yang terbaru Ransomware.

Sukar bagi mengetahui apakah computer anda telah dijangkiti virus atau tidak, namun petanda yang ketara ialah automatic restart dengan kerap hang up.

Berikut disenaraikan 10 tanda-tanda awal jangkitan virus pada computer anda.

1 – Computer itu sendiri terlalu slow. Apabila membuka sesuatu applikasi / software akan mengambil masa yang sangat lama.

2 – Tiada yang bertindakbalas. Contohnya anda terpaksa click Microsoft words 8 ke 9 kali sebelum ianya berjaya dibuka atau click benda lain, benda lain yang dibuka.

3 – System akan reboot, crash, not responding, freeze secara tiba-tiba. Perlu off dan on semula.

4 – Antivirus programme, Firewall semuanya tidak berfungsi atau disable dengan sendirinya.

5 – Anda gagal untuk mengakses internal disk dan hark disk mahupun USB

6 – Masa itulah tetiba tak leh nak print, bila check printer semua okay

7 – Masa ni mula menampakan segala macam amaran yang keluar secara pop up. Contoh warning adalah seperti YOUR COMPUTER MAY BE AT RISK.

8 – Lepas tu mula la muncul bermacam-macam iklan dalam bentuk pop up advertisement (unexpected) atau tiba-tiba ada, tiba-tiba tak ada.

9 – Bermula masalah apabila GAGAL untuk install apa sahaja applications including antivirus. Masa ini nak pasang antivirus pun dah tak boleh sebab system not allowed.

10 – Paling kritikal apabila anda melihat semua gambar-gambar icon di destop hilang satu per satu, yang tinggal hanyalah nama. Seperti Harimau mati meninggalkan belang..

Kalau ada tanda-tanda tersebut, silalah ambil tindakan yang sepatutnya, jangan dah sampai ke no 9 baru nak sedar computer tu ada virus. Jangan sampai Antivirus pun dia tak nak terima. Jalan penyelesaian terakhir adalah Format.

 

Sumber : Telegram ICT Tips & Tricks