VLE-FROG : JADILAH PENTADBIR YANG AMBIL TAHU

Soalan yang sering ditanya oleh pentadbir kepada admin ialah KENAPA KPI tak capai. Please lah kan, kenapa mereka dipersalahkan sedangkan KPI yang ditetapkan memerlukan kerjasama semua dan bukannya seorang individu. Ia adalah hak anak-anak yang perlu diberi oleh kita sebagai guru di sekolah.

Kerja admin membantu dan memberi idea tetapi mereka tiada kuasa mengarah itu dan ini. Kadang-kadang ada ketikanya admin cuba jalankan tugas tetapi tiada backup daripada pentadbir. Semuanya sepi bila task berkenaan lalu di feed Whatsapp / Telegram Official sekolah.

Terlalu banyak sekolah yang hebat penggunaan VLEnya adalah sekolah-sekolah yang mempunyai PENTADBIR yang bergerak sama dan memberi sokongan tanpa belah bahagi.

Untuk admin VLE, cara anda memastikan pentadbir amik tahu adalah dengan memberi pentadbir semua data yang diperlukan. Laporkan secara online atau Offline.

Di Kuala Lumpur, KPI VLE dihantar melalui email oleh BTPNKL dengan menyenaraikan semua sekolah di seluruh kuala lumpur bersama rakingnya.

Sebagai pentadbir sekolah, anda perlu melihat pencapaian sekolah masing-masing minggu demi minggu agar sebarang penambah baikan boleh dilakukan. Oleh itu, admin VLE perlulah menyediakan rumusan ikut sekolah masing-masing. Di sini saya ada satu contoh template yang boleh anda gunakan.

Untuk Zon Keramat, KPI negeri telah saya share setiap minggu untuk anda rujuk. Tak perlulah nak kira semula. Negeri lain saya tak pasti. Kalau tiada, bolehlah kira sendiri sebab KPI negeri mudah dilihat dan dikira.

Jika anda perlukan SOFCOPYnya, boleh lah anda perolehinya di sini

<< MUAT TURUN BORANG >>

Kongsikan KPI ini bersama pentadbir. Jangan hadap sorang-sorang ya admin. Bincang dengan pentadbir apa perlu dilakukan kerana warna MERAH itu kurang baik tau.

Borang saya ni tak perlu isi simbol % dan ianya auto kira untuk purata setiap bulan.

Semoga memberi manfaat kepada semua 🙂