Category: Ceritaku

Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) KPM 2017

Tawaran permohonan ini dibuka mulai 01.02.2017 hingga 21.02.2017 secara dalam talian sepenuhnya melalui Sistem e-Penawaran di laman sesawang KPM https://epenawaran.moe.gov.my. Calon DIWAJIBKAN untuk membaca dan memahami syarat-syarat serta tatacara permohonan yang disertakan di dalam Sistem e-Penawaran sebelum mengisi dan mengemukakan permohonan. Ini sebenarnya kali pertama PERMOHONAN boleh dibuat secara ONLINE sepenuhnya tanpa perlu menghantar sebarang dokumen. Ada dua jenis…


TIDURLAH ZATIKA SELAMANYA

Bagai tersentak, membaca coretan di muka buku. Kebetulan sedang scrool muka buku dan ketika itu status di bawah terkeluar. Berkali-kali baca, bimbang tersalah baca. Terfikir juga mungkin Zatika bergurau kerana memang sifat dia begitu, bergurau senda sentiasa. Tapi bila minda waras kembali menjelma, ianya bukanlah gurauan malahan kenyataan. Kali terakhir saya bertemu dengan sahabat setempat kerja…


Day #1 : Singapore Tour (Part 2)

Saya bangun jam 3.30 petang. Bangun terus mandi. Bilik mandinya sangat kecik tetapi pancurannya sangat kuat dan puaslah mandi. Lepas mandi kejutkan Aliya & Sabarina. Dah bersedia nak ke Masjid untuk solat Jamak Zohor + Asar. Selesai saya bersiap, saya nampak Raihan & Rozaina dan kawannya di lobby. Oh tepat masanya. Selesai mereka mendaftar, kami…


Selamat Hari Guru – 2016

Alhamdulillah. Ini adalah kali ke 13 menyambutnya di sekolah sepanjang berkhidmat sebagai guru. 2001 – Posting bulan 6. So dah lepas sambutan hari guru. 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 – SMK Wangsa Melawati 2009, 2010 – Cuti Belajar 2011, 2012, 2013 – SMK St. John 2014, 2015, 2016 – SMK Raja Abdullah 2017?…


Redeem Astro Point

Alhamdulillah, barang yang saya pesan tebus mata ganjaran telahpun sampai. Sesungguhnya iana sangatlah comel. Comel dan memang nampak macam remote yang real. Saya redeem bukan lah sebab nak sangat PenDrive sebab saya memang jarang sangat menggunakannya. Semuanya banyak berada di Cloud. Berbaloi-baloi sebab ianya percuma. Macam mana nak redeem? Baca SINI. Ada lagi banyak point…


IMBASAN 2015

JANUARI Tahun 2015 saya sifatkan sebagai tahun gemilang buat saya secara peribadi. Ada pelbagai kisah suka duka, air mata yang dilalui tetapi tidak perlulah kita ceritakan di sini. Pelbagai bentuk kejayaan yang saya telah capai. Ada antaranya di luar jangka. Tahun 2015 dimulakan dengan langkah kanan apabila akhbar Kosmo pada 28/01/2015 memaparkan kisah saya bersama pelajar ICT…


Review : Mamak Republic

Kali ini sedikit berbeza kerana bukan saya yang mahu pergi. Tetapi En. Suami yang nak pergi. Maklumlah bukan jauh pun dari rumah. Setiap hari ternampak di dalam FB iklan pasal Kueh Tiaw ketam. Kami pergi lebih kurang jam 8.30 malam. Waktu nak pergi, memang kelihatan kereta banyak menghala ke sana. En. Suami kata, ni semua…


PELAPORAN KOKURIKULUM SECARA ONLINE (GOOGLE DRIVE)

Tulisan saya terdahulu, saya menulis tentang PENDAFTARAN KOKURIKULUM SECARA ONLINE. Tidak cukup dengan itu, saya pula terfikir untuk memudahkan pemantauan pelaporan. Alangkah baiknya jika pelaporan dilakukan secara ONLINE yang bermaksud, jika guru tiada di sekolah, SU Kokurikulum ataupun PK Kokurikulum masih boleh melihat laporan yang disediakan. Kehilangan buku pelaporan di akhir tahun juga dapat diatasi…


PENDAFTARAN KOKURIKULUM ONLINE (VLE-FROG + GOOGLE FORM)

Pada tahun 2014, sekolah saya menggunakan Pendaftaran Kokurikulum secara ONLINE, tetapi pada waktu itu, pendaftaran kokurikulum telah dijalankan secara manual orang guru penasihat. Namun begitu, PK Kokurikulum saya datang meminta bantuan jika sekiranya ada cara untuk mengenalpasti pelajar yang tidak mendaftar sebarang kokurikulum. Ianya agak sukar memandangkan pendaftaran dilakukan secara manual. Tetiba ketika itu ada…


Day 2 – EdTech Google Summit

Sampai awal pagi. Sampai sahaja, terus bergambar. Sebab masa sampai tu, Jess sedang sibuk bergambar. Apa lagi, join sekali. Istimewanya hari ini kami pakai baju yang baru di tempah dengan chapter masing-masing. Yang penting saya nampak kurus sikit pakai baju ni. Hahaha. Jangan mare, perasan sikit apa salahnya. Cantik tak? Terima kasih Jess kerana uruskan…