Category: Ceritaku

Perginya dia mengadap sang pencipta

Penat saharian di Ed-Tech membuatkan saya tidur awal. Sebelum tidur macam biasa saya akan scroll instagram mahupun FB. Perlu mengumpul tenaga untuk hari ke-2 yang pasti sarat. Post terakhir yang saya baca sebelum tidur adalah post arwah. Ketika sampai ke ISKL untuk sesi Keynote saya membuka FB. Status paling atas di News Feed ialah status…


Day 1 – EdTech Google Summit

Tahun ke-3 penganjuran dan Alhamdulillah, kali ini masih dapat menyertainya. Masih ingat, kali pertama hadir terasa sangat pelik maklumlah kita di sektor awam atau lebih jelas saya katakan di bidang perguruan, tak pernah merasa kursus jenis begini. Tapi kali ke-3 ini terasa sangat seronok sebab pengalaman mengajar dalam memilih slot yang sesuai dan pengurusan masa…


Sambutan Merdeka : Jalur Gemilang Terbalik?

Gambar ini diambil hari ini LIVE dari Dataran Medeka. Sempena sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia hari ini. Ada di FB yang mempertikaikan apa dah jadi dengan Jalur Gemilang. Bila saya lihat, saya rasa tiada yang tak kena. Sebab tak mungkin acara sebesar ini akan adanya kesilapan sebesar ini. Tak nak bercakap banyak sebab orang mungkin tak…


FB membosankan. Whatsapp juga menghampakan.

  Seronok ber FB  sebab dapat melihat aktiviti kawan-kawan, saudara mara dan paling penting ahli keluarga. Terasa dekat sahaja dengan mereka walaupun semua itu hanya di hadapan skrin. Tapi entah kenapa terasa bosan dengan FB hari ini. Tiap kali scroll, benda sama kelihatan. Post yang di share berkali-kali. Gambar yang di share berkali-kali. Mana pergi semua…


Derma Darah – PraRamadhan?

Rasanya memang dah menjadi rutin setiap tahun adanya kempen menderma darah. Kebetulan hari ini setelah keluar dari pagi jam 9, ke AEON BIG dan kemudian menonton wayang di WANGSA WALK MALL. Setelah selesai, kira-kira jam 3 petang, teringat pula tertinggal belikan kasut sekolah baru buat Aliya. Berpatah balik ke Alpha Angle Wangsa Maju. Terus menuju…


Tamat sudah SPM (Ulangan)

Hari ini selesai sudah tugas saya sebagai pengawas SPM (Ulangan). Bermula pada hari Isnin dan tamat hari ini. Peperiksaan ulangan ini menawarkan 3 matapelajaram iaitu Matematik, Sejarah dan Bahasa Melayu. Selain dari subjek ini, mereka perlu mendaftar sebagai calon bersama-sama pelajar lain pada bulan November nanti. Ini adalah pengalaman pertama saya menjaga peperiksaan SPM Ulangan….


Andai aku pergi!

Aku datang tanpa dirancang Aku datang tatkala ada yang mengundang Kehadiranku bukti bahawa jika ada yang dalam, semuanya mudah datang Aku datang kononnya diundang Hakikatnya ada yang mereka telah rancang Tidak langsung jadi penghalang Kerana apa yang dirancang memang saya sedia hidang 2014 berlalu pergi dengan tibanya 2015 menyinari Caci Maki, pujian tinggi saya sudah…


Apa Nama Cikgu?

Soalan ini telah memburukkan keadaan hari ini. Tiba-tiba MOOD jadi SWING semacam. Ianya bermula dengan satu soalan dari pelajar saya sendiri. Tingkatan 5D. Maknanya sudah hampir 2 tahun belajar dengan saya. Dia hantar Buku Scrap dan tanya saya soalan yg buat saya sangat terguris dan bengang. “Saya tak tahu nama kamu cikgu. Apa nama penuh…


Frog Teacher Awards 2015 – Coming Soon?

Terbaca Lilypad Series #2, muka surat terakhir tu ada poster ni. Wah!! Cepatnya teaser tahun ini. Apa lagi? Bersedialah cikgu-cikgu yang hebat di Malaysia ini. Anda punya banyak masa untuk merancang. Ambil bahagian. Saya tahu ramai guru hebat di luar sana. Saya juga rasa macam tak nak lepaskan peluang ini. Tapi kaalau dia letak syarat…


Selamat Tahun Baru 2015 – Azam baru ke?

Bila sahaja muncul tahun baru, ada sahaja yang bercerita pasal AZAM. Ada yang ada azam, ada yang tak ada, ada juga yang kata follow azam tahun lepas yang belum tercapai. Saya juga begitu satu waktu dulu. Tapi seingat saya, tak ada satu azam pun yang saya capai. Saya juga dah lupa kali terakhir saya simpan…