Category: FrogVle

PILIH NAMA SECARA RAWAK – “RANDOM NAME PICKER”

Bagi menambah nilai sesuatu pembelajaran, elemen teknologi ternyata sangat mengujakan jika dapat dilakukan oleh guru di dalam kelas.Tidak di nafikan, perkara paling sukar bagi seorang guru ialah mengingat nama pelajar terutama jika mereka mengajar kelas yang banyak. Kita akan mudah mengingat sesuatu perkara jika kita sering menyebutnya. Ketika bertanya soalan, kita sering melihat list nama…


VLE-FROG : NAK DAPATKAN GURU YG TIDAK LOGIN

Setiap sekolah perlu menyediakan laporan bulanan untuk melihat bagaimana perkembangan VLE-Frog di sekolah. Apa yang perlu dimasukkan di dalam laporan adalah seperti berikut: Penggunaan VLE sepanang bulan (ambil analitics) 10 pelajar paling aktif (login) 10 guru paling aktif (login) 10 sites paling popular 10 guru paling aktif memberi Assignment Senarai guru yang tidak login Pencapaian…


SEMARAK VLE : SAMBUTAN HARI GURU (TEKA SIAPA SAYA)

Setiap kali munculnya hari guru, pelbagai cara dan aktiviti di rancang. Bagi menyemarakkan penggunaan VLE memandangkan ketika sambutan ini, banyak sekolah dalam musim peperiksaan yang membuatkan penggunaan VLE untuk pdp tidak dilakukan. Masa inilah, idea-idea terbaik perlu difikirkan. Ini adalah antara  yang pernah saya lakukan dan sesungguhnya ia mendapat sambutan yang sangat tinggi. Pelajar boleh…


VLE-FROG : JADILAH PENTADBIR YANG AMBIL TAHU

Soalan yang sering ditanya oleh pentadbir kepada admin ialah KENAPA KPI tak capai. Please lah kan, kenapa mereka dipersalahkan sedangkan KPI yang ditetapkan memerlukan kerjasama semua dan bukannya seorang individu. Ia adalah hak anak-anak yang perlu diberi oleh kita sebagai guru di sekolah. Kerja admin membantu dan memberi idea tetapi mereka tiada kuasa mengarah itu…


VLE-FROG – CARA MUAT TURUN DATA APDM UNTUK IMPORT ID FROG PELAJAR

Para admin sekarang mungkin tengah sibuk dengan pelagai urusan kan. Ada yang dah nak IMPORT data pelajar ke dalam VLE ke? Di sini saya sediakan sedikit panduan cara nak memuat turun data dari APDM. Kalau korang tak ada ID APDM, silalah minta mereka yang menguruskan data ini MUAT TURUN data ini seperti yang saya tunjuk…


SET SOALAN PERCUBAAN SAINS SPM KERTAS 1 (2016)

Kepada Cikgu SPM, anda boleh gunakan link ini dan guna WIDGET embed website di dalam SITES VLE anda. Selesai pelajar menjawab soalan, mereka akan terus menerima FEEDBACK. Cikgu tak perlu tanda. Boleh dijadikan latihan kepada pelajar cikgu menjelang peperiksaan SPM. SET SOALAN PERCUBAAN SAINS SPM KERTAS 1 2016 (GOOGLE FORM) 1. SET 1: https://goo.gl/forms/kbQqGJ7J070997zF3 2….


GUNA GOOGLE MAPS DALAM PEMBELAJARAN ABAD KE-21

Tadi tengah cari cermin mata anak, dapat mesej. Berkali juga saya baca. Saya tak pastilah apa yang ditanya itu adalah apa yang saya faham. Berkali-kali juga saya baca. Susah sebenarnya nak saya terangkan dengan perkataan kerana ada banyak detail yang perlu diceritakan. So, saya menjawab soalan cikgu dengan penyelesaian dan cadangan berikut. Saya cuba menggunakan…



APPS YANG PERLU OLEH SEORANG GURU ABAD KE-21

Rata-rata guru di Malaysia memiliki telefon pintar tetapi sayangnya ramai yang saya jumpa hanya menggunakannya untuk WhatsApp dan menerima / membuat panggillan telefon. Oh lupa, banyak juga menggunakannya menggantikan kamera. Sedangkan telefon bernilai ribuan ringiit dibeli terlalu banyak fungsinya. Dengan aplikasi penting yang ada di dalam telefon pintar akan membantu kita menguruskan kerjaya kita dengan…


VLE-Frog : Koleksi Kamus (Widget Embed Website)

Zaman sudah berubah. Kalau dulu masa sekolah, cikgu sekolah nak kita bawa kamus bahasa Ingeris, kamus dewan bersama-sama setiap hari. Kini semuanya sudah ada online. Pengalaman melihat guru-guru BM / BI mengajar di dalam makmal kompter (sesi vle-frog), saya terfikir banyak perkara. Kenapa guru perlu explain semua perkara? Kenapa jika tiada istilah yang tidak difahami,…