Category: FrogVle

PIE, CHEnDOL & Teh Ais – Satu Perkongsian

Sedap namanya, sesedap rasanya. Lama dah tunggu ni, akhirnya tiba jua. Ini adalah bahan baik untuk pembelajaran kendiri ataupun dijadikan panduan untuk di lakukan di sekolah dalam LDP. Walaupun kami bukanlah sekolah HUB dan tiada seorangpun guru kami menjadi guru ADVOKASI, tetapi Alhamdulillah, kami melaksanakannya juga di sekolah kami. Dikendalikan sendiri oleh PK Petang kami, En….


Frog UPDATE Jun 2016

Penaiktarafan Frog VLE Jun 2016 yang terbaru ini tertumpu kepada meningkatkan pengalaman pengguna dalam mencipta, mengisi, menghias dan mengemas kini Laman (Site). Penaiktarafan ini turut menambah baik beberapa fungsi yang sedia ada. FUNGSI BARU Alat Pemindahan Laman (Site Transfer Tool) Dengan fungsi ini, pengguna (guru) yang berpindah ke sekolah baharu boleh membawa bersama laman yang…


VLE-Frog : Skop Peperiksaan

Kami di SMKRA telah memulakan nya sejak 2015 lagi. Seperti biasa, semuanya bermula dengan sepi sekali. Hanya beberapa orang guru melaksanakannya. Tetapi saya terus kan juga setiap kali menjelang peperiksaan. Dengan sokongan pihak pentadbiran perkara ini menjadi seuatu yang wajib dan bukan lagi satu pilihan. Sebelum ini, saya membina satu SIES INDUK dan memberi cikgu…


VLE-Frog : Undian Hari Guru

Sambutan Hari Guru bakal tiba. Macam biasalah, setiap hari guru pasti ada anugerah yang melibatkan undian pelajar. Sebelum ini undian dijalankan secara manual. Tapi tahun ini kita semarakkannya dengan VLE-Frog. Awal MEI kami dan mulakan undian. Pada asalnya nak buat seorang pelajar sekali undi sahaja tetapi ramai pelajar tak puas hati sebab mrk ada beberapa…



Biar Pelajar Yang Menilai – Google Form + VLE Sites

Apabila pelajar membuat pembentangan, bagaimana caranya kita menilai mereka? Selalunya kita menilai mereka tanpa mengira pandangan rakan lain di dalam kelas. Adakah penilaian kita tepat? Padahal penilaian dan kefahaman rakan lain di dalam kelas adalah yang terbaik. Kerana mereka adalah AUDIENCE yang natural dan yang mendengar apa yang rakan mereka sampaikan. Macam mana nak mengundi?…


VLE-Frog : Menyemak Latihan (Widget Frog Form)

Terima kasih kepada semua yang telah membaca, mencuba dan berkongsi teknik yang saya kongsi berkenaan menyediakan latihan dalam 10 minit. Belum baca? Jom baca sini <<BACA>>. Ada yang email saya, mesej saya berkenaan dengan bagaimana ingin menanda latihan tersebut. Ada beberapa perkara yang saya boleh maklumkan di sini. Saya menggunakan Frog FORM kerana ingin minimakan…


VLE-FROG – Jumlah LOGIN Dashboard MOE tak selari dengan Dashboard SEKOLAH?

Banyak sangat fatwa. Pegawai yang menguruskan juga kata JUMLAH LOGIN pelajar di DASHBOARD MOE adalah hanyalah jumlah pelajar. Saya dari dulu lagi tak percaya tapi biar je lah. Sebab ketidak percayaan saya sangat berasas dengan BUKTI. DASHBOARD KPI MOE adalah TIDAK SAMA dengan DASHBOARD VLE USAGE. Yang menentukan carta TOP 20 LOGIN ialah DASHBORD VLE USAGE…


VLE-FROG – KPI YG MENGECEWAKAN (DASHBOARD KPM VS DASHBOARD SEKOLAH)

Saya tidak mudah melatah. Saya terlalu sibuk bulan MAC ini. Sebenarnya sejak JANUARI saya memang sibuk. Jadual sekolah saya telah masuk Siri 2. Bulan MAC penuh cabaran dengan PEPERIKSAAN, CUTI SEKOLAH dan pelbagai perkara membuatkan JADUAL GILIRAN VLE-FROG Siri 2 tidak sempat di siapkan lagi sehingga ke hari ini. Namun begitu, guru-guru di sekolah saya…


VLE-FROG : Tugasan 10 minit (Media + Text Activity)

Lanjutan dari tulisan saya yang terdahulu berkaitan dengan  Membina Seoalan Ringkas Dalam 10 minit, ada yang bertanya dengan saya, tidak bolehkan ianya ditanda sendiri, jawapannya YA. Tetapi anda perlu menggantikan FORM itu dengan GOOGLE FORM yang mana anda perlu gunakan Widget EMBED WEBSITE. Saya tunjukkan cara mudah dengan menggunakan 100% widget yang ada dalam frog….