Category: Google

GUNA GOOGLE MAPS DALAM PEMBELAJARAN ABAD KE-21

Tadi tengah cari cermin mata anak, dapat mesej. Berkali juga saya baca. Saya tak pastilah apa yang ditanya itu adalah apa yang saya faham. Berkali-kali juga saya baca. Susah sebenarnya nak saya terangkan dengan perkataan kerana ada banyak detail yang perlu diceritakan. So, saya menjawab soalan cikgu dengan penyelesaian dan cadangan berikut. Saya cuba menggunakan…


Biar Pelajar Yang Menilai – Google Form + VLE Sites

Apabila pelajar membuat pembentangan, bagaimana caranya kita menilai mereka? Selalunya kita menilai mereka tanpa mengira pandangan rakan lain di dalam kelas. Adakah penilaian kita tepat? Padahal penilaian dan kefahaman rakan lain di dalam kelas adalah yang terbaik. Kerana mereka adalah AUDIENCE yang natural dan yang mendengar apa yang rakan mereka sampaikan. Macam mana nak mengundi?…


Day 2 – EdTech Google Summit

Sampai awal pagi. Sampai sahaja, terus bergambar. Sebab masa sampai tu, Jess sedang sibuk bergambar. Apa lagi, join sekali. Istimewanya hari ini kami pakai baju yang baru di tempah dengan chapter masing-masing. Yang penting saya nampak kurus sikit pakai baju ni. Hahaha. Jangan mare, perasan sikit apa salahnya. Cantik tak? Terima kasih Jess kerana uruskan…


Day 1 – EdTech Google Summit

Tahun ke-3 penganjuran dan Alhamdulillah, kali ini masih dapat menyertainya. Masih ingat, kali pertama hadir terasa sangat pelik maklumlah kita di sektor awam atau lebih jelas saya katakan di bidang perguruan, tak pernah merasa kursus jenis begini. Tapi kali ke-3 ini terasa sangat seronok sebab pengalaman mengajar dalam memilih slot yang sesuai dan pengurusan masa…


EOA – Google Education On Air (Bengkel BM)

EOA telah berlangsung pada 1 Nov 2015. Saya kumpulkan di sini Youtube rakaman setiap pembentangan yang yang menggunakan Bahasa Melayu. Perkongsian yang sangat berguna. Semua pendidik, belajarlah dan manfaatkan perkongsian ini. Praktikkan di sekolah masing-masing jika ianya bersesuaian. Selesai menonton, jangan lupa klik LIKE pada video tersebut tanda sokongan dan effort yang telah diberi oleh…


Seminar 3i – Awesome!

Acara ini adalah pertama kali di adakan di Malaysia. Dianjurkan dan dikendalikan sepenuhnya oleh Google Malaysia dan untuk guru-guru sekolah kerajaan. Sambutan sangat menggalakkan. Kali pertama dilakukan, ianya boleh dikategorikan sebagai SUKSES. Macam tak percaya, semua berlangsung dengan dengan cepat sekali. 2 hari terasa berlalu sangat pantas. Syabas diucapkan kepada semua guru, baik yang datang jauh…


SPELL UP WITH GOOGLE: THE COOLEST WAY TO LEARN ENGLISH

The object of the game is simple; build the tallest tower that you can. The actual building though, is a little more challenging. Spell Up brings speech recognition technology to the gaming world and in doing so, may just bring the gaming world into the classroom. Teachers can let their students play this delightful game…


Filipina Aku Datang!

Tak malu nak cakap tapi memang ini lah kali pertama nak keluar dari bumi Malaysia. Saya tahu banyak cerita yang tidak menyeronokkan berkenaan Filipina tapi saya yakin dengan tujuan yang saya ada dan niat yang ada dalam hati. Saya yakin Allah akan melindungi saya. Hati bukan tak gementar tapi ditabahkan juga. Nasib baik ada Jess,…


Filipina Aku Datang – Part 2

Sesunggunya, sehari berjalan sungguh melelahkan. acam yang saya boleh agak, sangatlah susah untuk mencari makan. Kami mula berjalan kaki merentasi Shooping Complexs. Kita tak akan dapat melihat orang berjalan kaki di tepi jalan kerana mereka akan berjalan di dalam Greenbelt ke Greenbelt. Fasa pertama perjalanan sangat mengejutkan apabila setiap pintu masuk ada pegawal yang macam…


Road to GTA Versi 2

Bersambung, seperti dirancang, hari ini hari berdua dengan en azeman soulmate saya. Banyak urusan yang perlu kami selesaikan. Baik urusan dia, urusan saya dan urusan saya dan dia. Hehehe. Pagi kami bersarapan. Permulaan hari yang silap apabila saya salah pilih tempat bersarapan. Maka bermulalah nasib malang kami hari ini. Petanda kurang baik rasanya. Hari ini…