Category: TIPS

CETAK SIJIL DARI eSPLG

Jika anda menghadiri mana-mana bengkel atau kursus yang bersamaan dengan 6 jam atau lebih,  sebenarnya kita akan dapat Sijil secara ONLINE di laman web https://splkpm.moe.gov.my/ jika kursus/bengkel tersebut telah dimasukkan ke dalam eSPLG. Kalau tak ada, maknanya mereka yang menguruskannya tidak PROSES SIJIL. Bagaimana nak PRINT sijil? Mudah saja. Semuanya lebih mudah. Boleh pilih nak cetak…


RAHSIA BUTANG INFO DALAM GOOGLE DRIVE ANDA

Kalau anda pengguna tegar Google Drive, mungkin anda perasan dengan butang di bawah. Pernahkah anda tahu apa fungsinya? Butang ini sebenarnya sangat berguna terutama anda adalah seorang yang perlu memantau kegiatan di dalam google drive anda. Sebagai contoh, saya adalah seorang PK Kokurikulum dan saya melaksanakan pelaporan kokurikulum di sekolah dan saya ingin memantau sama…


MENU SAYA TAK SAMA – PHONE ALTITUDE – YES 4G

Alhamdulillah. Hari ini berpeluang memberi sedikit perkongsian dengan semua pengetua Zon Sentul berkenaan dengan telefon bimbit yang dibekalkan di sekolah. Saya sangat berbesar hati diberi masa untuk bersama mereka yang hebat ini. Sedap biskut & coklat 🙂 Saya mulakan dengan memberi sedikit taklimat dan cara menggunakan telefon YES 4G. Mula-mula saya nak tunjuk bagaimana untuk menjadikan…


10 TANDA-TANDA KOMPUTER ANDA DIJANGKITI VIRUS

Jika dikumpulkan OS diseluruh dunia, windows merupakan yang paling popular dan paling banyak digunakan kerana sifatnya yang friendly. Dek kerna kepopularitinya itu, ianya mempunyai kelemahan tersendiri seperti jangkitan virus, Trojan, malware dan yang terbaru Ransomware. Sukar bagi mengetahui apakah computer anda telah dijangkiti virus atau tidak, namun petanda yang ketara ialah automatic restart dengan kerap…


APA FUNGSI AIRPLANE MODE?

Saya telah mencuba dan ternyata apa yang telah dinyatakan adalah benar. Saya terbaca rencana berkenaan airplane mode ini di Telegram. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. AIRPLANE MODE Ada yang tertanya-tanya apakah fungsi sebenar airplane mode yang terdapat pada smartphone pada hari ini. Semasa menaiki penerbangan anda disarankan untuk MEMATIKAN semua peralatan elektronik seperti…


Tips Latihan Google Form

Sekarang dah jadi satu fenomena di mana ramai guru mula membuat soalan latihan menggunakan Google Form. Ianya menarik, mudah dan boleh dikongsi bersama. Ramai dah mula berkongsi link soalan yang dibina. Yang belum cuba tu jangan lah malu nak cuba. Tak pandai, belajar lah, join group2 telegram belajar aplikasi seperti ini atau boleh juga hadiri…


COPY GDOC KE GFORM DENGAN PANTAS

Biasanya kita dah banyak stok soalan dari Microsoft Word. Kita nak jadikan soalan ini lebih mudah di akses secara online. Biasanya kita buat split skrin dan copy paste kan? Apa yang saya dapat ni pun macam COPY PASTE juga tapi lebih mudah. Apa yang perlu di lakukan ye? Jom follow. Masukkan soalan Ms Word anda…


Ujian Saringan Kelayakan mengambil MP Matematik Tambahan Ting 4

PT3 dah tamat. Macam biasa, nanti hangat nak memilih elektif dan nak masuk kelas mana. Ada sekolah yang kadang-kadang permintaan tinggi untuk masuk ke kelas sains atau kelas-kelas yang menawarkan matapelajaran Matematik Tambahan. Keputusan PT3 dapat Math D or E pun nak amik kelas akaun yang menawarkan Matematik Tambahan. Sampai bawa ahli keluarga kadang-kadang merayu….


Bagaimana MAKE A COPY Google Form

Kadang-kadang bila kita dah siapkan satu-satu borang atau pun soalan kuiz menggunakan Google Form, kita nak share kan bahan dengan kawan-kawan lain, kita bimbang jika mereka usik atau ubah form kita. Makanya sama ada kita make a copy manual atau pun kita share sahaja borang tu dengan mereka. Kalau kita buat kuiz, siap dengan jawapan,…


Koleksi Video Pembelajaran Sejarah Tingkatan 4 (SPM)

Video ini adalah diambil dari facebook. Oleh itu, jika sekolah anda block FB, mungkin video ini tidak dapat dimainkan. Namun link blog ini boleh di beri kepada pelajar untuk ditonton di rumah. Bab 1 : Kemunculan Tamadun Awal Manusia Bab 1 : Tamadun Mesopotamia Bab 1 : Tamadun Mesir Purba Bab 1 : Tamadun Indus…