Category: Tutorial

Tips Latihan Google Form

Sekarang dah jadi satu fenomena di mana ramai guru mula membuat soalan latihan menggunakan Google Form. Ianya menarik, mudah dan boleh dikongsi bersama. Ramai dah mula berkongsi link soalan yang dibina. Yang belum cuba tu jangan lah malu nak cuba. Tak pandai, belajar lah, join group2 telegram belajar aplikasi seperti ini atau boleh juga hadiri…


COPY GDOC KE GFORM DENGAN PANTAS

Biasanya kita dah banyak stok soalan dari Microsoft Word. Kita nak jadikan soalan ini lebih mudah di akses secara online. Biasanya kita buat split skrin dan copy paste kan? Apa yang saya dapat ni pun macam COPY PASTE juga tapi lebih mudah. Apa yang perlu di lakukan ye? Jom follow. Masukkan soalan Ms Word anda…


Bagaimana MAKE A COPY Google Form

Kadang-kadang bila kita dah siapkan satu-satu borang atau pun soalan kuiz menggunakan Google Form, kita nak share kan bahan dengan kawan-kawan lain, kita bimbang jika mereka usik atau ubah form kita. Makanya sama ada kita make a copy manual atau pun kita share sahaja borang tu dengan mereka. Kalau kita buat kuiz, siap dengan jawapan,…


VLE-Frog : Membina soalan ringkas dalam 10 minit

Saya akan memberi beberapa TIPS untuk melaksanakan latihan menggunakan VLE-Frog dengan pantas. Banyak sebenarnya cara yang boleh dilakukan. Hanya dengan sedikit kemahiran dan sedikit masa diperuntukkan. Yang penting ialah setakat mana kesungguhan kita untuk melaksanakannya. Kalau ada yang nak komplen salah cara guna vle ke apa ke, biarlah. Saya akan tunjukkan pelbagai cara untuk mudahkan…


TEMPLATE Peta iThink (Peta Pemikiran)

Ini adalah layout peta pemikiran yang saya hasilkan menggunakan Google Drawing. Saya suka menggunakan Google Drawing kerana saya boleh simpan fail menggunakan format PNG yang mana imej grafiknya adalah LUTSINAR. Kalau di letakkan ke dalam SITE VLE-Frog memang sangat cantik. Ini ada contoh. kalau file di muat turun dengan format JPEG, maka ia akan latar…


Bagaimana setkan THEMES & SIGNATURE di dalam GMAIL.

Kenapa perlu tukar tema? Saja suka-suka. Nampak cantik. Nampak berbeza. Lebih personal. Kegunaan signature ada beberapa di antaranya iaitu untuk: Terlihat Lebih Professional. Dengan menambahkan signature di akhir setiap email, akan membuat email yang anda kirimkan terlihat lebih profesional. Promosi Percuma. Meletakkan signature juga cara anda meletakkan promosi apa-apa sahaja seperti jualan anda atau apa…