MENU SAYA TAK SAMA – PHONE ALTITUDE – YES 4G

Alhamdulillah. Hari ini berpeluang memberi sedikit perkongsian dengan semua pengetua Zon Sentul berkenaan dengan telefon bimbit yang dibekalkan di sekolah. Saya sangat berbesar hati diberi masa untuk bersama mereka yang hebat ini. Sedap biskut & coklat šŸ™‚ Saya mulakan dengan memberi sedikit taklimat dan cara menggunakan telefon YES 4G. Mula-mula saya nak tunjuk bagaimana untukĀ menjadikan…


VLE-FROG – CARA MUAT TURUN DATA APDM UNTUK IMPORT ID FROG PELAJAR

Para admin sekarang mungkin tengah sibuk dengan pelagai urusan kan. Ada yang dah nak IMPORT data pelajar ke dalam VLE ke? Di sini saya sediakan sedikit panduan cara nak memuat turun data dari APDM. Kalau korang tak ada ID APDM, silalah minta mereka yang menguruskan data ini MUAT TURUN data ini seperti yang saya tunjuk…


10 TANDA-TANDA KOMPUTER ANDA DIJANGKITI VIRUS

Jika dikumpulkan OS diseluruh dunia, windows merupakan yang paling popular dan paling banyak digunakan kerana sifatnya yang friendly. Dek kerna kepopularitinya itu, ianya mempunyai kelemahan tersendiri seperti jangkitan virus, Trojan, malware dan yang terbaru Ransomware. Sukar bagi mengetahui apakah computer anda telah dijangkiti virus atau tidak, namun petanda yang ketara ialah automatic restart dengan kerap…


APA FUNGSI AIRPLANE MODE?

Saya telah mencuba dan ternyata apa yang telah dinyatakan adalah benar. Saya terbaca rencana berkenaan airplane mode ini di Telegram. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. AIRPLANE MODE Ada yang tertanya-tanya apakah fungsi sebenar airplane mode yang terdapat pada smartphone pada hari ini. Semasa menaiki penerbangan anda disarankan untuk MEMATIKAN semua peralatan elektronik seperti…


Tips Latihan Google Form

Sekarang dah jadi satu fenomena di mana ramai guru mula membuat soalan latihan menggunakan Google Form. Ianya menarik, mudah dan boleh dikongsi bersama. Ramai dah mula berkongsi link soalan yang dibina. Yang belum cuba tu jangan lah malu nak cuba. Tak pandai, belajar lah, join group2 telegram belajar aplikasi seperti ini atau boleh juga hadiri…


COPY GDOC KE GFORM DENGAN PANTAS

Biasanya kita dah banyak stok soalan dari Microsoft Word. Kita nak jadikan soalan ini lebih mudah di akses secara online. Biasanya kita buat split skrin dan copy paste kan? Apa yang saya dapat ni pun macam COPY PASTE juga tapi lebih mudah. Apa yang perlu di lakukan ye? Jom follow. Masukkan soalan Ms Word anda…


Ujian Saringan Kelayakan mengambil MP Matematik Tambahan Ting 4

PT3 dah tamat. Macam biasa, nanti hangat nak memilih elektif dan nak masuk kelas mana. Ada sekolah yang kadang-kadang permintaan tinggi untuk masuk ke kelas sains atau kelas-kelas yang menawarkan matapelajaran Matematik Tambahan. Keputusan PT3 dapat Math D or E pun nak amik kelas akaun yang menawarkan Matematik Tambahan. Sampai bawa ahli keluarga kadang-kadang merayu….


Bagaimana MAKE A COPY Google Form

Kadang-kadang bila kita dah siapkan satu-satu borang atau pun soalan kuiz menggunakan Google Form, kita nak share kan bahan dengan kawan-kawan lain, kita bimbang jika mereka usik atau ubah form kita. Makanya sama ada kita make a copy manual atau pun kita share sahaja borang tu dengan mereka. Kalau kita buat kuiz, siap dengan jawapan,…


SET SOALAN PERCUBAAN SAINS SPM KERTAS 1 (2016)

Kepada Cikgu SPM, anda boleh gunakan link ini dan guna WIDGET embed website di dalam SITES VLE anda. Selesai pelajar menjawab soalan, mereka akan terus menerima FEEDBACK. Cikgu tak perlu tanda. Boleh dijadikan latihan kepada pelajar cikgu menjelang peperiksaan SPM. SET SOALAN PERCUBAAN SAINS SPM KERTAS 1 2016 (GOOGLE FORM) 1. SET 1: https://goo.gl/forms/kbQqGJ7J070997zF3 2….


10 Fungsi Terbaik Windows 10 Anniversary Update

Microsoft telah menawarkan kemaskini Anniversary Update bagi meraikan setahun selepas pelancaran Ā untuk Windows 10. Ia hadir dengan beberapa pembaharuan bagi menambahbaik pengalalaman sistem operasi terulung daripada Microsoft ini. 10 fungsi terbaik yang anda boleh dapati pada kemaskini Windows 10 Anniversary Update, Lock Screen Paparan login screen telah diserlahkan dengan kehadiran latar belakang yang sama seperti…